valo- ja ääniteokset
Aaltoja! -festivaalilla nähdään vuosittain upeita valo- ja ääniteoksia. Täällä voit tutustua tarkemmin vuoden 2023 tapahtumassa esillä oleviin teoksiin ja niiden tekijöihin. Teosreitin kartalla näet täällä: TEOSREITTI.

Muutokset mahdollisia. 

Aaltojen alla

Toivo Pekkasen koululla päästään sukeltamaan aaltojen alle. Rakennus on täynnä ihasteltavaa ja ihmeteltävää erityisesti lapsille ja lapsiperheille, mutta totta kai ihan jokaiselle. Yllättävä kokonaisuus pitää sisällään mm. yhteisöllisiä teoksia, uv-luolan, syvän meren tunnelmaa, lentäviä kaloja (!), valopallomeren, alapihalle sijoittuvan valolabyrintin sekä paljon muuta. Aaltojen alla on Taidetila Kanvaasin ja Kotkan lastenkulttuurikeskuksen suunnittelema kokonaisuus, joka toteutetaan yhteistyössä Innocode Oy:n ja Mixa Oy:n kanssa. Koulu ja teokset ovat auki tapahtuman ajan klo 17–21.
 
tarkemmat tiedot MUKANA olevista teoksista:
"Valograffiti"
Nyt se on sallittua: piirtää seinään oikein luvan kanssa! Anna luovuutesi lentää, ja suihkauta vaikka oma puumerkkisi näkyville oikean graffitin omaisesti! Wau!
Tekijät: Mixa Design Team


"M_OTUS"
Lapsille suunnattu, vuorovaikutteinen videoprojisointiteos, jonka yhteydessä sijaitsee valopallomeri. Tila muuntuu kävijöiden liikkeestä, ja visuaalista ilmettä voi muuttaa kosketusnäytön avulla. Pienet lapset voivat sukeltaa kulmaan sijoitettuun pallomereen, jota on elävöitetty soljuvalla valoprojisoinnilla.
Tekijät: Mixa Design Team

"Loistava labyrintti"
Tutki käytäviä ja siirry eteenpäin lumoavassa labyrintissa! Teoksessa pelaajan tehtävänä on etsiä reitti ulos labyrintistä ja pitää hauskaa siinä samalla. Löytyykö matkan varrelta aarteita? Ehkäpä! Labyrintti voi olla myös oikutteleva ja se saattaa yrittää vaikeuttaa tehtävääsi ja rakentaa umpikujan juuri sinne, minne olet menossa.
Tekijät: Mixa Design Team
 
 
Teos: Aaltojen alla
Tekijät: Taidetila Kanvaasi, Kotkan lastenkulttuurikeskus, yhteistyössä Innocode Oy & Mixa Oy
Teoksen sijainti: Toivo Pekkasen koulu (sisällä ja alapihalla), os. Ruotsinsalmenkatu 13, 48100 Kotka

AI Live Motion

Interaktiivinen tekoälykamerakokemus
 
Tekijät: Xamk peliala

Sijainti: XLAB, os. Kirkkokatu 20, 48100 Kotka

Analogue Projections

Analogue Projections on Sun Effects -kollektiivin kuratoima teossarja jossa vaihtuvat taiteilijat luovat väliaikaisia projisointiteoksia yllättäviin paikkoihin. Aaltoja! -23 tapahtumassa nähdään teossarjan uusin osa, jonka aiheena on Meri, sen tuoma elämä, aallot ja oliot.

Visuaalinen suunnittelija Julia Jäntti ja kuvataiteilija Ilari Vanhatalo valjastavat opetuskäytössä olleet vintage-piirtoheittimet ilmaisunsa välineeksi loihtien ainutlaatuisen kuvapinnan Satama Areenan metalliseen seinään.

Julia Jäntti on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta vuonna 2020, lisäksi hän on opiskellut tv- ja elokuvalavastusta Tukholmassa. Häntä kiinnostaa installaatiotaide ja hänen kaaosta tutkiva valotaideteoksensa ”Chaos Pendulum” on kiertänyt useissa näyttelyissä. Jäntti innostuu poikkitaiteellisista ja moniäänisistä näyttämöistä, joiden äärellä pääsee haastamaan taiteellista ajatteluaan. Jäntin kiinnostus sattumaan ilmenee hänen työprosesseissaan praktisina työkaluina, joiden kautta hän tuottaa visuaalista materiaalia.

Ilari Vanhatalo työskentelee pääasiassa psykedeelisen maalauksen ja videon parissa. Töihinsä hän pyrkii vangitsemaan sen mitä ei näe silmillään. ”Tarkoitukseni on luoda väylä sielun ja luonnon usein näkymättömiin ja salaperäisiin maailmoihin. Teokseni ovat yritys ilmentää näitä maailmoja ja niiden ihmeitä.”

Tekijät: Julia Jäntti, Ilari Vanhatalo
Teoksen sijainti: Satama Areena, ulkoseinä, os. Tornatorintie 102, 48100 Kotka

KAIKKI KOTONA

KAIKKI KOTONA on valo-, ääni- ja videoteos, joka tapahtuu kerrostalon (Sunilantie 11) parvekkeilla ja liikehuoneistoissa ja antaa kadulle vaikutelman, että talo on hyvinkin asuttu.  Konkurssitalona tunnetun talon asukkaat menettivät kotinsa ja säästönsä. Teos ottaa kantaa ja osoittaa myötätuntoa. Talo on tehty ihmisille, elämää varten: telkkarit välkkyvät ikkunoissa, parvekkeilla suudellaan ja halataan, yläkerran mummo kiikaroi naapuriin, alakerrassa on remonttibileet..

Tekijät: Hannu Oksanen, Kimmo Yläkäs, Jari Vähämäki, Talon omistaja
Teoksen sijainti: Sunilantie 11

KIERTO

 

KIERTO on Kotkan Satama Areenan avajaisiin pääaulaan tilattu audiovisuaalinen teos, jonka tehtävä on saatella uuden tapahtumakeskuksen kutsuvieraat näyttävään aulaan.

Otin luomisprosessin alkupisteeksi ajatuksen ”Vuoden kierto suomalaisessa rannikkokaupungissa, jossa tuulee aina – mutta hetken tuuli on lämmin.” Halusin pitää tulkinnan vapaana, joten nimeksi valikoitunut KIERTO voi kuitenkin yhtälailla kuvastaa kokijalleen vuorokautta, ihmissuhdetta tai muuta ajanjaksoa huippuineen ja laaksoineen.

Teknisesti suurin osa kuultua ja nähtyä on paikallista, kotkalaista kuvastoa ja ääntä. Vaikka teoksen visuaalinen osuus on monia päällekkäiskuvia ja abstraktia esitystä, on paikallistuntemusta omaavalle henkilölle helppo poimia siitä tuttuja elementtejä. Ääniraidassa löytyy mm. Haukkavuoren Näkötornin persoonallisesti kaikuvaa aulaa ja Katariinan meripuiston rumpuja, itse merta tietenkään unohtamatta.

KIERTO alkaa seesteisestä, lähes odottavasta tilasta, josta hiljalleen ympäristö alkaa heräämään. Elämä ja vehreys pääsevät jälleen yllättämään ja kiihkeä ja lämmin hetkikin ehditään viettää ennen kuin on aika jälleen rauhoittua ja valmistautua seuraavaan KIERTOon.

Tekijät: Vesa Kess
Teoksen sijainti: Satama Areena, sisällä aulassa, os. Tornatorintie 102, 48100 Kotka

KUJA 

Tekijät: AK Sound & Music Service
Teoksen sijainti: Lehmuskujan kävelykatu, os. Keskuskatu 48100

Kyminlinnan Kajo

Kyminlinnan valleilta kajastaa valoa myös tänä syksynä! Viime vuonna suosittu kohde tulee jälleen, kun Kyminlinnan Linnoitusalueen ystävät ry herättää vallit eloon. Kyminlinnan Kajo 2. -teos jatkaa siitä, mihin edeltäjänsä jäi. Huom. teos on nähtävissä vain perjantaista lauantaihin 20.–21.10. Paikalla on myös kahvio.

Tekijät: AK Sound & Music Service
Teoksen sijainti: Kyminlinnan vallit, os. Sutelantie 84

Mölykapselisonaatti

Tämä teos on mölykapselisonaatti neljässä osassa ja toisin kuin konserttimusiikissa yleensä, tässä tärkeimpänä soittimena ovat autojen pölykapselit 1940, 1950 ja 1960 -luvuilta. Lisäksi teoksessa kuullaan saksofonia, bassokitaraa, syntetisaattoria ja joitakin epäsoittimia. Sonaatit kuvaavat satamakaupungin ja meren elämää ja ääniä. Kokonaisuuteen kuuluu myös valoja eri aikakausilta.
Teos soitetaan teospaikalla livenä lauantaina 21.10. klo 19:00 ja 20:00. Esityksen kesto n. 20-30min.
 
Tekijät: Antti Kaisla, Markojuhani Rautavaara, Kari Matikainen ja Sakari Kukko
Teoksen sijainti: Kotkansaaren vanha sairaala, ulkokatos, os. Keskuskatu 45, 48100 Kotka

Näiden seinien sisällä

Kotkan kaupunginteatterin julkisivulla nähdään tapahtuman ajan valoteos ’Näiden seinien sisällä’. Teos vie katsojan teatterin eri tiloihin. Näet kurkistuksen paikkoihin teatteritalossa, joihin yleisöllä ei ole normaalisti pääsyä. Kesto 6 minuuttia.
 
Tekijät: Kotkan Kaupunginteatteri
Teoksen sijainti: Kotkan Kaupunginteatteri, os. Keskuskatu 15, 48100 Kotka

Pimeä luonto

Tekijät: Autismisäätiön Kotkan Ovp:n asiakkaat
Teoksen sijainti: Lehmuskuja, kävelykatu, os. Keskuskatu 48100, Kotka

Secret Garden

Kotkan konserttitalon sisäpihalle rakentuu mystinen puutarha, jossa riittää ihmeteltävää, vaikka pidemmäksikin aikaa. Tämän enempää meillä ei kuitenkaan ole vielä lupa paljastaa, vaan loput salaisuudet paljastuvat lokakuussa. Käy siis rohkeasti porttikongista sisään ja koe itse, mitä kaikkea salaiseen puutarhaan kätkeytyy. Secret Garden on Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden Hans Lindqvistin ideoima teoskokonaisuus, jonka toteutuksessa ovat mukana Hansin työpari Antero Ruotsalainen sekä haminalainen AK Sound & Music Service.
 
Tekijät: Hans Lindqvist, Antero Ruotsalainen, AK Sound & Music Service
Teoksen sijainti: Kotkan konserttitalo, sisäpiha, os. Keskuskatu 33, 48100 Kotka

Structures

Structures on näyttävä audiovisuaalinen videomappaus äänimaisemalla. Teos kiertää koko Haukkavuoren näkötornin ympäri 360 astetta, joten sitä voi katsella eri puolilta kaupunkia. Teoksessa yhdistyvät kolmiulotteiset tornin seinää projisoitavat visuaalit, visuaaleja tukeva suurivalotehoinen valaistus sekä äänimaisema.
 
Tekijät: Mixa Design Team (Akseli Alapeltola, Mikko Kiviharju, Antti Kulmala, Tommi Löytty, Joonas Nordlund, Niko Tiainen)
Teoksen sijainti: Haukkavuoren näkötorni, os. Keskuskatu 51, 48100 Kotka

Suomen ortodoksinen kirkko 100 vuotta

Pyhän Nikolaoksen kirkon valaistus juhlistaa satavuotiasta Suomen ortodoksista kirkkoa. Valaistuksen mahdollistaa Nikolaoksen kirkon ystävät. 
 
Tekijät: AK Sound & Music Service
Teoksen sijainti: Isopuisto, Pyhän Nikolaoksen kirkko, Papinkatu 48100 Kotka

Tulkoon valo

Kymin kirkko saa upean valaistuksen kun ”Tulkoon valo” -teos pukee kirkon valojen loisteeseen. Kirkossa on tapahtuman aikana myös paljon muuta ohjelmaa. Esimerkiksi torstaina klo. 17.30–18.30 voit osallistua Hiljaisuuden joogaan tai lauantaina klo 18 ja 20 ohjattuun rentoutusharjoitukseen.

Tekijät: AK Sound & Music Service
Teoksen sijainti: Kymin kirkko, os. Suntionkatu 18, 48600 Kotka

Turvallisuuden tila

”Turvallisuuden tila” on suuritehoisilla diaprojektorilla toteutettu analogiprojisointi, jonka teemana on jaetun tilan turvallisuus ja näkymättömät vallankäytön rakenteet. Teos esittää kysymyksiä siitä, millaisilla keinoilla ja säännöillä yhteisen tilan turvallisuutta rakennetaan. Miten löydämme sopivan tasapainon valvonnan ja vapauden välille? Vahvistetaanko turvallisuuden tunnetta lisäämällä rajoja, sääntöjä ja vartiointia, vai luomalla tilaa inhimillisyydelle, keskustelulle ja kaikenlaisille ihmisille taustaan katsomatta? Teoksen sisältöä on ideoitu lukioikäisten nuorten kanssa järjestetyssä keskustelutyöpajassa.
 
Tekijät: Immanuel Pax
Teoksen sijainti: Kotkan kaupungintalo, os. Kustaankatu 2, 48100 Kotka

Visuaalinen Syke

Teos yhdistää abstraktin taiteen ilmaisun ja digitaalisen taiteen innovaation. Teos koostuu monista erilaisista elementeistä ja geometrisista kuvioista, jotka sulautuvat yhteen virtuaalisesti luodun visuaalisen maailman kanssa. Videoprojisointi ja laservalo yhdistyvät luoden vaikuttavan vaikutelman, joka kutsuu katsojat sisään visuaalisesti kiehtovaan maailmaan. Laservalon dynaamiset heijastukset ja efektit täydentävät videon tunnelmaa, tarjoten katsojille uudenlaisen taiteellisen kokemuksen. "Visuaalinen Sinfonia" kutsuu katsojia tutkimaan ja kokemaan abstraktin taiteen syvyyksiä ja monimuotoisuutta.
 
Tekijät: Mixa Design Team (Akseli Alapeltola, Mikko Kiviharju, Antti Kulmala, Tommi Löytty, Joonas Nordlund, Niko Tiainen)
Teoksen sijainti: Palotorninvuori (Ruotsinsalmenkadun puoleinen kallionseinä), os. Satamakatu 9, 48100 Kotka

Värin ja valon tanssi

Oletko koskaan miettinyt minkä värinen jokin asia tai käsite on? Minkä värinen on hiljaisuus tai kovaääninen liikenneruuhka? Pieni valonpiste lumihangessa vai laaja auringonlasku taivaanrannassa?
Näemme ja koemme asiat hyvin eri tavalla, aivan kuten maistamme, haistamme ja tunnemme asioita toisin kuin toiset. Tästä teoksesta saatatkin löytää pienen pojan paloautoineen sekä pienen ballerinan tanssahtelemassa, mahdollista konserttipätkää unohtamatta. Vai mitähän kaikkea teos sinulle mahtaa tuoda mieleen? Minkä kappaleen kuulit?
 
Tekijät: Mixa Design Team (Akseli Alapeltola, Mikko Kiviharju, Antti Kulmala, Tommi Löytty, Joonas Nordlund, Niko Tiainen)
Teoksen sijainti: Karhula, vanha oikeustalo, os. Karhulantie 38, 48600, Kotka

360-STORIES

360-STORIES on valokuvaaja Rami Saarikorven rakentama näyttelykokonaisuus, joka koostuu erikoismateriaalille tulostetuista 360littleplanet-kuvista. Taulut ovat interaktiivisia kokonaisuuksia. Tauluissa olevien QR-koodien kautta pääsee sukeltamaan kuvan sisälle, ja taulujen sisällön voi siten kokea 360-kuvien kautta. Lue QR-koodi matkapuhelimella tai tablet-laitteella.
 
Tekijät: Rami Saarikorpi 
Teoksen sijainti: Satama Areena, sisällä, Tornatorintie 102